Meillä on 19.12. edessä muutto 49 neliön kaksiosta 69 neliön kolmioon. Toisin sanoen vuokra nousee noin 200e, ja sillä saadaan miehen kanssa oma makuuhuone sekä olohuone jossa voi tehdä muutakin kuin olla sängyllä tai sohvalla. Tänään aloiteltiin purkamaan vaatehuoneesta tavaraa. Huh tätä tavaran määrää. Mies on jo epätoivoinen.

 

Nopeasti perheestämme. Minä olen ammattikoulutettu kotiäiti, mies työtönmaisteri. Tuloina meillä on tällä hetkellä asumistuki, työmarkkinatuki, lapsilisät sekä vanhempainraha. Näistä tulee kuukaudessa kasaan seuraava summa, 1746€. Tällä summalla meillä kustannetaan seuraavat menot:

- vuokra 471e

- autolainan lyhennys 271e

- elisa (miniläppäri+mokkula, Nokia n95+puhepaketti) 50e

- DNA (Samsung ultratouch, puhelinliittymä + mokkula) 45e

- Welho laajakaista 36e

- Canal+-kanavapaketti  29e

- käyttölaina (3000e) 60e

- mastercardit 80e

- opintolaina 120e

- PS3 osamaksu 15e

- television osamaksu 37e

- Elloslaina 25e

- H&M-laina 16e

 

Laskuja meillä on siis kuukausittain n. 1255e, mikä tarkoittaa sitä että kun tämä vähennetään kuukausituloistamme käteen jää noin 491e. Tällä kustannetaan sitten neljän ihmisen ja yhden kissan ruoka, kissanhiekka, vessapaperit, vaatteet, vauvan vaipat, auton bensat sekä kaikki mahdollinen mitä ihminen nyt voi elämässään haluta tehdä. Plus siitä vielä pitäis säästää rahaa jotta saa neljästi vuodessa maksttua auton verot ja vakuutukset, rahoituksella ostetussa autossa kun on pakko pitää täyskaskoa.

 

Puolustaudun isoihin menoihimme liittyen sillä, että lähes kaikki laskut aiheutuvat osamaksuista ja sopimuksista jotka on otettu ennenkuin tulin raskaaksi ja jäin sairaslomalle. Olin tuolloin hyväpalkkaisessa työssä joten ei ollut mikään ongelmaa ostaa 18000 euron autoa. Lisäksi mies oli juuri valmistunut yliopistosta ja oletuksena oli että hän saa töitä. Autosta emme voi luopua koska emme saisi siitä omaamme takaisin ja jäisimme joka tapauksessa velkaa Sampo rahoitukselle - maksaisimme heille siis 270e kuussa täysin tyhjästä. DNAn mokkulasopimus onneksi loppuu joulukuussa, se lasku putoaa silloin 15e pienemmäksi. Helmikuussa loppuu n95:n sopimus ja aion irtisanoa liittymän eli jatkossa olen Elisalle velkaa vain miniläppäristä ja mobiililiittymästä jotka on yhteensa 30e kuussa. Heinäkuussa pääsen eroon myös tuosta kolmestakympistä. Televisio ja PS on ihan uusia juttuja - ja tärkeitä erityisesti miehen mielenterveydelle.. Elloksen ja H&M:n tilit taas sisältävät vain välttämättöminä tehtyjä ostoja eli vaatteita lapsille ja itselle. Tuo vanha 3000e käyttölaina tuolla kummittelee ja nuo masterit. Niiden lyhentyminen ei tunnu kovin realistiselta juuri nyt..

 

En sano ettemmekö olisi voineet käyttää tämän vuoden veronpalautuksia paremminkin kuin nyt teimme: lyhensimme Visa-velan nollaan(1600e), ostimme koko perheelle jouulahjaksi Wiin ja lapsille joululahjat. Ja kävimme miehen kanssa lounaalla. Nopeasti siis hävisivät rahat tililtä sinne tultuaan... Ja nyt on sitten lisää elektroniikkaa pakattavana kun muutetaan..

 

Helmikuussa meillä tulot laskee kun minä jään kotihoidontuelle. Se on nettona n. 555e, lisäksi miehen työmarkkinatuki 524e, lapsilisät 210e sekä arvioitu asumistuki 411e tekisi yhteensä 1700e. Kun huomioidaan että vuokra nousee tuohon laskuvuoreen 200ejää meillä rahaa elämiseen hurjat 255e. Tämä siis tulee tekemään meistä vääjämättä uudestaan sossun asiakkaita.  Kun toimeentulotuen perusosa meidän perheelle on noin 1214e joka siis täytyy jäädä käteen vuokran maksun jälkeen, se tarkoittaa sitä että tulemme tukea saamaan noin 164e. Tällöin kuukauden kokonissaldoksi tulee 1864e, jolloin laskujen jälkeen rahaa jää käteen 409e. Tulot siis pienenee jonkin verran, mutta toisaalta tuolta on onneksi loppumassa noita osamaksuja. Lisäksi mastereissa ja käyttölainassa on lyhennysvapaita  jolloin sen rahan saa säästöön noita vakuutuslaskuja varten.

 

Tavoitteena on nyt se, että kuukaudessa ruokaan riittäisi 300e, jolloin 100e jäisi bensaan ja vaippoihin. Tämä tarkoittaa siis sitä että päivässä rahaa ruokaan saa mennä 10e. Me ollaan siitä onnellisessa asemassa että esikoisella on päivähoitopaikka jossa hän saa aamupalan, lounaan ja välipalan, lisäksi meidän ei periaatteessa koskaan tarvitse ostaa leipää koska saamme sitä leipomosta eläkkeellä olevalta isältäni. Vaippoihin menee kuussa n. 30e jolloin tuo 70e riittäisi tankilliseen bensaa. Sillä pärjää jos ei tule pidempiä ajomatkoja, ja niitäkin väkisin tulee kun papan luona täytyy välillä käydä 150km päässä.

 

Tämä tästä yleistilanteesta. Mennään huomenna sitten käytännönasioihin.